Elektronik imza ve güvenli internet paneli

Antalya Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu, "Çağımızın en önemli icadı internette dostumuzu ve düşmanımızı iyi bilmeliyiz ve tedbirleri almalıyız" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2012 19:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Mersin Bölge Müdürlüğü işbirliğinde, "Elektronik İmza ve Güvenli İnternet" konulu panel düzenlendi.

ATSO Meclis Salonu'nda yapılan panelde konuşan Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu, bilişim sektöründeki hızlı değişime dikkati çekti. İnternetin artık ticaret hayatından evlere kadar her yerde kullanıldığına değinen Loğoğlu, "Ancak olumsuzlukları özellikle çocuklarımızın akıl sağlığını bozup, karakterini değiştiriyor. Aile hayatımızı sekteye uğratan bu teknolojiyi güvenli kullanmak zorundayız. Çağımızın en önemli icadı internette dostumuzu ve düşmanımızı iyi bilmeliyiz ve tedbirleri almalıyız" dedi.

-Elektronik imza uygulamasına geçiş-

BTK Bilişim Uzmanı Sezen Yeşil, elektronik imza uygulamasının Türkiye'de gittikçe yayıldığını anlattı. Özel sektördeki kullanımın her geçen yıl arttığını vurgulayan Yeşil, "2005 yılından beri 580 bin sertifika üretildi. Bunun yüzde 63'ünü özel sektör, yüzde 37'sini ise devlet uyguladı" dedi.

Elektronik imzanın ardından artık ıslak imzanın tarihe karışabileceğine değinen Yeşil, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık cep telefonlarımız birer kalem. Kalem yerine cep telefonu kullanılıyor ve bu yaygılaşacak. 1 Temmuz'da hayata geçirilmesi beklenen Türk Ticaret Kanunu ile elektronik imza zorunlu hale gelecek. Yasa uygulanır mı ertelenir mi bilemem ama bir gerçek var, o da elektronik imzanın ıslak imzadan çok daha kolay ve güvenilir olduğudur. Eğer siz bugün bir belgeye elle imza atarken nasıl tereddüt ediyorsanız, elektronik imzada da o hassasiyeti göstermeniz gerekiyor."

-İnternet kullanımıyla şikayetler de arttı-

BTK Teknikeri Özlem Polat da internetin amacına uygun kullanılmadığı durumlarda suç unsuru haline gelebileceğini kaydetti. Polat, Türkiye'de internet kullanımının 1998-2011 tarihleri arasında yüzde 14 bin 630 kat arttığını, bu oranın Avrupa Birliği ülkelerinde ise yüzde 916 olduğunu söyledi.

9-16 yaş grubu 500 çocuğun internet kullanımına ilişkin bir araştırmayı da paylaşan Özlem Polat, şöyle konuştu:

"Türkiye'de Facebook kullanım oranı yüzde 99. Günde en az bir defa internete girenlerin oranı yüzde 70. Tanımadığı kişiyi arkadaş listesine ekleyenlerin oranı yüzde 65. Cep telefonu numarasını verenlerin oranı yüzde 29. Aile bireylerinin isimlerini verenlerin oranı yüzde 51. Bu da beraberinde bir kişisel paylaşım sorunu oluşturuyor. Özellikle kişisel bilgilerin paylaşımı nedeniyle internet bilgi ihbar merkezine her yıl artan şikayetler geliyor. 2007 yılında 2 bin 123 şikayet gelirken, 2011 Kasım ayında şikayet sayısı 178 bin 856'ya ulaştı. Oysa bu oran Avusturya'da 5 bin 21, Danimarka'da 4 bin 849, Hollanda'da 32 bin, İngiltere'de 48 bin 702, Polonya'da ise 4 bin 449 oldu. Gelen bu ihbarların yüzde 69'unu müstehcenlik, yüzde 25'ini çocukların cinsel istismarı oluşturdu. Atatürk aleyhine işlenen suçların oranı ise binde 5."

Polat, internetin güvenli kullanımı konusunda da aileleri uyardı. Ailelerin mutlaka interneti kullanmayı öğrenmesi gerektiğini belirten Özlem Polat, çocukları internet kullanımına da sınırlama getirilmesini önerdi. Ebeveynlere çocuklarının hangi siteleri ziyaret ettiklerini takip etmeleri önerisinde bulunan Polat, "Aşırı tepki vermeyin ve çocuğunuza, kişisel ve ailesel bilgileri paylaşmamasını söyleyin" dedi.

İnternetten indirilen programlara da dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Polat, internet kullanıcılarının doğum tarihi ve yerini, anne kızlık soyadını, tatil yerini ve zamanını, uygunsuz fotoğraflarını, telefon numaralarını ve aile bireylerinin isimlerini internette paylaşmamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Mustafa Kurt

Yayıncı: Güç Gönel

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber